Zásoby na zimu

20.11.2014 16:08

Jeseň je už v plnom prúde, stromy pomaly strácajú lístie, úroda je dávno pozbieraná a bezpečne uskladnená v pivniciach, či mraziakoch. Nie každý má však možnosť uložiť debničky so zemiakmi a jablkami do chladných pivničných priestorov, a preto sa mnohí vracajú k zaručeným receptom našich starých mám - sušeniu a zaváraniu ovocia.

No a keďže bolo tohto roku jabĺk naozaj požehnane, ukázali sme si jeden zo spôsobov ich uchovania na zimu, a to v podobe pečeného čaju. Tento voňavý nápoj nám bude určite spríjemňovať sychravé novembrové počasie, ktoré momentálne panuje. Nielenže je mimoriadne chutný, ale aj zdravý. Neobsahuje totiž žiadne chemické konzervačné látky ani farbivá. Vďaka prírodnej receptúre je jeho chuť a zafarbenie len výsledkom ovocia, ktoré sa v ňom nachádza. My sme okrem jablčného základu použili aj mrazené černice. A tu je recept pre tých, ktorým tento nápoj zachutnal:

SUROVINY:

  • 1500 – 2000 g ovocia podľa chuti (čerstvé alebo mrazené)
  • 800 – 1000 g kryštálového cukru
  • koreniny podľa chuti (škorica, klinčeky, vanilka, badián, kardamón, perníkové korenie...)
  • 1 citrón, príp. pomaranč (kvôli sterilizácii a dlhšej životnosti)

POSTUP:

Ovocie dôkladne umyjeme, zbavíme vrchných šupiek (napríklad pomaranč, citrón) a pokrájame na malé časti. Všetko ovocie, aj citrón, dôkladne premiešame a dáme na plech. Pridáme cukor, škoricu a iné koreniny podľa chuti. Ešte raz poriadne premiešame a dáme do vyhriatej rúry piecť pri teplote 150°C na 30 - 60 minút. Po upečení dobre premiešame, dáme do menších sklenených pohárov, ihneď uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť a uskladňujeme v chlade (po otvorení v chladničke).

No a potom už stačí len otvoriť pohár a 2-3 lyžičky tejto ovocnej hmoty zaliať horúcou vodou. Verím, že táto chutná a zdravá dobrota na zimu si určite veľmi rýchlo získa aj toho, kto ju doteraz ešte neochutnal.

—————

Späť