Vyhodnotenie súťaže O najlepší eTwinningový projekt

10.09.2014 18:36

Viete, ako sa môže žiak základnej školy dostať bez prijímacích skúšok na vysokú školu? Úplne jednoducho! Stačí, ak bude úspešný v realizácii etwinningového projektu so zahraničnou partnerskou školou - a je to! Nám sa to tento rok podarilo. Na jeden deň sme si vyskúšali, aké je to sedieť v laviciach, v ktorých vysokoškolskí študenti získavajú odborné vedomosti z najrozmanitejších oblastí. Vďaka krásnemu 3.miestu, ktoré sa nám podarilo získať v rámci celoslovenského vyhodnotenia súťaže O najlepší etwinningový projekt za školský rok 2013/2014, sme si mohli dôkladne prezrieť celý vysokoškolský areál Žilinskej univerzity. Na jej pôde sa totiž tento rok konalo slávnostné odovzdávanie cien najúspešnejším realizátorom etwinningových projektov.

     Keďže sme sa podobného vyhodnotenia zúčastnili už minulý rok, vedeli sme, čo nás čaká. Napriek tomu sme mali pri prezentácii nášho projektu velikánsku trému. Prítomnosť pani rektorky Dr.h.c.prof.Ing. Tatiany Čorejovej, PhD a priestory vysokoškolskej auly rozklepali kolená aj tomu najväčšiemu suverénovi (akými sú v našej triede najmä dievčatá :o). Napriek tomu sme však všetko zvládli na jednotku. Po prevzatí symbolického šeku a diplomu sme sa s nedočkavosťou pustili do rozbaľovania darčekov. Hoci prezentácie ostatných škôl sršali nápaditosťou a rôznorodosťou prevedenia, v tej chvíli prestali mať pre nás cenu.

     Spokojní s obsahom papierových taštičiek sme sa napokon odobrali do vstupnej haly Žilinskej univerzity, kde bola voľná prehliadka interaktívnej výstavy s názvom „Európska vedecká prehliadka mladých vedátorov“ www.ese2014.sk.  Na tomto podujatí prezentovali svoje bádateľské výsledky prostredníctvom vedeckých projektov žiaci stredných a základných škôl z dvadsiatich troch krajín Európy. My sme však využili aj inú ponúkanú možnosť - a to, nahliadnuť do vysokoškolského dopravného laboratória. V miestnosti s 50 metrovým stolom nás čakali zmenšené makety vláčikov, železničných tratí, semaforov a výhybiek, ktoré pripomínali detskú hračku. Išlo však o zmenšený a plne funkčný model skutočných železničných tratí, na ktorých majú možnosť študenti vysokej školy sledovať, ako je v železničnej doprave všetko spolu prepojené a na čo je potrebné dávať pozor, aby nedošlo k železničným kolapsom či nešťastiam. Mnohí chlapci vyslovili túžbu mať niečo podobné vo svojej detskej izbe. Keď však došla reč na vysávanie a upratovanie takejto veľkej miestnosti, viacerí sa svojho sna okamžite vzdali.

     Ďalšou odmenou, okrem získaných darčekov a nových zážitkov, nám bol i slávnostný obed v študentskej menze. Plnené kuracie rezne a čokoládový zákusok zmizli, akoby niekto bičom pleskol. Ponúkané menu všetkým natoľko chutilo, že nás ani neprekvapilo, keď padla veta: "...ja sem určite pôjdem, dobre tu varia..." Človek by neveril, čo všetko je dôležité pri výbere toho správneho typu školy :o))).

     Vďaka slnečnému počasiu, bohatému programu a nejednej úsmevnej chvíli sme si tento slávnostný deň užili naplno. So všetkými zúčastnenými sme si pri rozlúčke nezabudli povedať " o rok dovidenia". Prvé a tretie miesto už máme, tak si prídeme ešte pre to chýbajúce druhé.

 - VIDEO (mini prierez tohto dňa)

 

—————

Späť