Čo bolo na začiatku...

18.09.2014 18:13

Mnohé veci, ktoré nás obklopujú používame ako úplnú samozrejmosť. Nezamýšľame sa nad tým, kedy a ako vznikli, kto ich vynašiel, akým prešli vývojom. Každodenne ich berieme do ruky, a pritom ani netušíme, že každá z týchto vecí skrýva nejaký príbeh. Posvietili sme si aspoň na niektoré z nich:

1. Žehlička

- prvé žehličky boli studené, oblečenie hladili. Pochádzali zo starovekého Egyptu, boli vyrábané z kostí, dreva a ostatných prírodných materiálov. Odevy vyrovnali len čiastočne a na krátku chvíľu.

- prvé nahriate hladítka sa začali používať 200 rokov pred naším letopočtom v Číne. Vyrábali sa z medi prípadne bronzu, spodná časť sa nahrievala horúcim pieskom alebo uhlím. Žehličky sa zdobili rôznymi motívmi, maľovali sa na ne ornamenty.

- v Európe sa žehlička používala od 15. storočia

- prvé žehličky sa nahrievali na ohni alebo na kachliach,  boli ťažké a dalo sa s nimi žehliť len pár minút

- neskôr sa priamo do konštrukcie žehličky vkladali žeravé uhlíky, ktoré síce dlhšie držali teplo, ale zapáchali a uhoľný prach špinil prádlo

- o niečo dokonalejšie boli liehové žehličky, ktoré nerobili sadze, nezapáchali a boli vhodné pre všetky druhy prádla

- prvú elektrickú žehličku vynašiel newyorčan  Henry Seeley v roku 1882

- v roku 1938 ju Američan E. Schneyer vylepšil termostatom,  vďaka ktorému sa žehličky neprehrievali a ktorý umožňoval nastavovať teplotu podľa druhu látky

- ďalším zdokonalením bola naparovacia žehlička, ktorá zlepšila efektivitu žehlenia

- vývoj žehličky sa však nezastavil, mnohé spoločnosti neustále pracujú na vynájdení nového prístroja s dokonalým žehliacim systémom

Na základe týchto informácií sme sa pokúsili zoradiť obrázky jednotlivých typov žehličiek na časovú priamku podľa ich veku - od najstaršej po najmladšiu:

2. Šijací stroj

- praveký človek si vytvoril svoje šaty jednoducho, kožušiny prederavil ostrým kameňom a vzniknutými otvormi preťahoval steblá tráv, či vysušené črevá zvierat. Jedného dňa zistil, že na túto činnosť je vhodná tenká kosť a tak vznikla prvá ihla.

- ako praveký človek nachádzal nové materiály, postupne sa objavovala aj ihla bronzová a železná

- koncom 13. storočia sa objavila ihla z drôtu a neskôr ihla oceľová

- strojovému šitiu predchádzalo šitie ručné

- najstarší šijací stroj vymyslel a zostrojil v roku 1755 Nemec Charles Fredrick Weisenthal ™(ihla na oboch koncoch zašpicatená s uškom uprostred)

- neskôr zostavil Angličan Thomas Saint stroj, ktorý šil retiazkový steh

- okolo roku 1800 ho Němec Baltasar Mrems zdokonalil (ihla s uškom na špičke)

- za vynálezcu prvého skutočného šijacieho stroja je považovaný Američan Elias Howe ( šil 5x rýchlejšie ako najrýchlejší krajčír) 

- ďalšie zdokonalenia: A.B. Wilsona (1852),  Max Gritzner (1878), Phillip Diehl (1887)...

3. Ostatné predmety sme zoraďovali na časovú priamku podľa roku ich vynájdenia:

4. Ani slovenskí vynálezcovia  nezaháľali a vymysleli niekoľko významných vecí, bez ktorých by sme si dnešný život nevedeli ani predstaviť:

—————

Späť