Fašiangové dobroty

14.01.2015 19:51

Fašiangy označujú obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40 dňový pôst až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou. Podľa prameňov z obdobia Veľkej Moravy sa u nás v 9. storočí používal termín mjasopust (koniec jedenia mäsa pred pôstom). V Česku sa toto slovo zachovalo ako masopust, na Slovensku sme však neskôr prebrali nemecký názov fašiangy (fašangy), zo slova vast-schane, čo znamená výčap.

Vo fašiangovom období bolo na hospodárstve relatívne menej práce. Preto sa počas fašiangov organizovali zabíjačky, zábavy a tiež sa robievalo veľa svadieb. Tradičným jedlom tohto obdobia bolo obradové pečivo - fánky. Keďže toto jedlo už takmer úplne vymizlo z našich stolov, rozhodli sme sa vyskúšať jeden z množstva receptov, ktoré sme našli na internete. Nakoľko sme vypekali počas krúžku, zvolili sme nekysnutý variant, ktorý je menej náročný na čas. Ako však hovoria naši českí kamaráti :" úklid trval déle než tvoření".

  Cesto:

  •  250g polohrubej múky   pol
  •  2 lyžice masla
  •  2 lyžice práškového cukru
  •  1 žĺtok
  •  1 balíček prášku do pečiva
  •  4 lyžice kyslej smotany
  •  1 lyžica vínneho octu
  •  0,5 dcl teplej vody
  •  pol čl soli
  •  olej na vysmážanie
  •  100 g (na posypanie) práškového cukru
  •  2 balíčky vanilkového cukru

Postup :

Polohrubú múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou, práškovým cukrom, premiešame s múkou. Pridáme maslo izbovej teploty (nie rozpustené), kyslú smotanu, žĺtok a vínny ocot premiešaný z 0,5 dcl teplej vody. Spracujeme cesto, rozdelíme na dva bochníky, aby sme ho mohli rýchlo a hlavne na tenko rozvaľkať (asi na 2 mm). Cesto radielkom pokrájame na pásy. Ak chcete mať menšie fánky, tak na 6-8 cm šírku. Potom radielkom pokrájame na 2-3 cm pásiky. Tie môžeme stáčať, jednu aj druhú stranu proti sebe. Takto pripravené fánky vkladáme do rozohriateho oleja. Keď sú z jednej strany ružové, pretočíme ich a dopečieme. Upečené vykladáme na papierové utierky a necháme ich z tuku odsať. Na záver fánky posypeme cukrom. Z tohto cesta vyvaľkaného na tenko vyjde približne 120 kúskov.

—————

Späť