Keďže si v minulosti lekára a lieky nemohol dovoliť každý, uchyľovali sa ľudia k domácim receptom. Pozostávali z ingrediencií, ktoré boli každému dostupné. Zbierali ich na lúkach či v lesoch, pestovali v záhradkách. Mnohé z nich pretrvali v nezmenenej podobe až do dnes.
Jednou takou prírodnou medicínou je aj mäta pieporná, z ktorej zbierame list a vňať. Má široké uplatnenie v potravinárstve, likérnictve i cukrárenstve. Používa sa čerstvá i sušená vňať, a to do omáčok, jahňacích a baraních mias, zemiakov, zeleniny a zeleninových šalátov. Kombinuje sa najlepšie so šalviou, saturejkou a estragónom. Na dochucovanie čaju je výborný mätový sirup.
Mäta pieporná má niekoľko liečivých vlastností:
Mätová silica má dezinfekčné účinky. Používa sa pri príprave protireumatických prípravkov. Prináša úľavu pri bolestiach hlavy a migrénach. Mäta obsahuje asi 1-2 % silice v ktorej je cca 50 % mentolu. Mentol je nevyhnutnou surovinou pre výrobu zubných pást, osviežujúcich masážnych krémov, pleťových masiek. Dodáva im sviežu vôňu a pri styku s pokožkou, príjemný chladivý pocit.
Keďže by takýto "všeliek" nemal chýbať v žiadnej domácnosti, rozhodli sme sa ho vložiť do darčekovej krabičky a podarovať ho na Vianoce svojim blízkym:
—————